Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Βιβλιοθήκη Stephen King 38: Το σκοτεινό μισό (Μυθιστόρημα)


«Μια ιστορία που, πολύ απλά, θα σας κόψει το αίμα.»
–The New York Times Book Review

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Θαντ Μπόμοντ θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένος. Επί σειρά ετών έγραφε εξαιρετικά επιτυχημένα βίαια θρίλερ υπογράφοντας ως «Τζορτζ Σταρκ», αλλά πλέον αποφάσισε να αρχίσει και πάλι να γράφει χρησιμοποιώντας το δικό του όνομα, και να «θάψει» για πάντα το δυσοίωνο ψευδώνυμό του.
Τώρα όμως είναι ύποπτος για μια σειρά από στυγερές δολοφονίες, που –όπως υποψιάζεται μόνο ο ίδιος– φαίνεται να έχει διαπράξει ο… φανταστικός συγγραφέας των μπεστ σέλερ του.
Ένας από τους δύο πρέπει να πεθάνει.
Αλλά πώς μπορείς να σκοτώσεις κάτι που δεν γεννήθηκε ποτέ;

«Το σκοτεινό μισό είναι απίστευτα απολαυστικό. Ο Κινγκ διαθέτει έμφυτο αφηγηματικό ταλέντο που καθηλώνει τον αναγνώστη.»
–Daily Express

«Ένα δυνατό, καθηλωτικό μυθιστόρημα με στοιχεία μυστικισμού και θρίλερ.» –Kirkus Review

«Εκπληκτικά τρομακτικό… Ένα από τα καλύτερα έργα του Κινγκ.»
–Publishers Weekly

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Κάρι, Το Αυτό, Σάλεμς Λοτ, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Στάσου πλάι μου, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Ο Θόλος. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Stephen King in Greece: Ένα από τα πιο παράξενα βιβλία του King, με μια από τις πιο παράδοξες υποθέσεις που έχουμε διαβάσει ποτέ. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, το απαράμιλλο ταλέντο του συγγραφέα παρασύρει τον αναγνώστη σε μια εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία. Η σφιχτοδεμένη αφηγηματική δομή, οι πολύπλοκα δομημένοι χαρακτήρες και οι συγκλονιστικές περιγραφές, σε κρατούν σε εγρήγορση από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.
Ο Θαντ Μπόμοντ είναι ένας από εκείνους τους συγγραφείς που κάποια στιγμή στην καριέρα τους αποφάσισαν να γράψουν με ψευδώνυμο. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να αλλάξει το στυλ του και να δημιουργήσει μυθιστορήματα γεμάτα βία και τρόμο. Τα βιβλία αυτά γνώρισαν τεράστια επιτυχία και δημοσιεύτηκαν με το όνομα Τζορτζ Σταρκ. Τώρα, έπειτα από χρόνια, ο Μπόμοντ αποφασίζει να αρχίσει και πάλι να γράφει χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα. Επικοινωνεί με το περιοδικό “People” και η υπεύθυνη για το ρεπορτάζ αποφασίζει να στήσουν ένα ψεύτικο σκηνικό, για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην είδηση. Τοποθετούν στο κοντινό νεκροταφείο μια επιτύμβια πλάκα με το όνομα του Τζορτζ Σταρκ και ο Θαντ φωτογραφίζεται δίπλα της. Η είδηση δημοσιεύεται στο περιοδικό και ο Θαντ δείχνει ευχαριστημένος. Ή μήπως δεν είναι; Γιατί νιώθει αυτή την αλλόκοτη ανησυχία και τι νόημα έχουν τα παράξενα όνειρα τα οποία βλέπει;
Ο παράξενος φόβος του μεγαλώνει όταν αρχίζουν να δολοφονούνται άνθρωποι που γνώριζε από παλιά και η αστυνομία του χτυπάει την πόρτα. Ο σερίφης Άλαν Πάνγκμπορν θέλει να τον συλλάβει, καθώς υποστηρίζει ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα που αφήνει πίσω του ο δολοφόνος ταιριάζουν απόλυτα με τα δικά του!
Ο Θαντ έχει ακλόνητο άλλοθι και παρόλο που καταφέρνει να ξεγλιστρήσει προσωρινά από τις Αρχές, γνωρίζει βαθιά μέσα του ότι ο Τζωρτζ Σταρκ έρχεται για εκείνον. Και είναι πολύ θυμωμένος…
Η κινηματογραφική ροή του κειμένου ενθουσίασε τον σκηνοθέτη George Romero, ο οποίος πίεσε για την αγορά των δικαιωμάτων και πολύ σύντομα ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας –η οποία, όμως, βγήκε με καθυστέρηση στις αίθουσες το 1993.
Το “Σκοτεινό μισό” αποτελεί ένα από τα πιο αυτοβιογραφικά έργα του King, καθώς σε αυτό διαφαίνεται η φιλοσοφία του πάνω στο συγγραφικό επάγγελμα. Ο Θαντ Μπόμοντ δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του ίδιου του συγγραφέα, που αναγνωρίζει και καταγράφει τη σχέση του δημιουργού με τα πολλαπλά προσωπεία που εδράζονται στον ψυχισμό του. Η συγγραφή κειμένων μπορεί να λειτουργεί ως μέσο εκτόνωσης της εσωτερικής πίεσης καθώς και ως ένας τρόπος έκφρασης των καταπιεσμένων συναισθημάτων, των τρομακτικών σκέψεων της σκοτεινής πλευράς του χαρακτήρα μας. Ο King τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά, καθώς είχε μια παρόμοια «εμπειρία» με τον χαρακτήρα που δημιούργησε. Μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο «Βασιλιάς» για ένα διάστημα δημοσίευε μέρος των έργων του με το ψευδώνυμο Richard Bachman.
Σε κάθε περίπτωση το “Σκοτεινό μισό” είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, που θα απολαύσει κάθε αναγνώστης.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 640
ISBN: 978-960-461-841-5
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
Αρχική τιμή: 17,70€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

🔎74

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...