Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Βιβλιοθήκη Stephen King 48 / Βιβλιοκριτική: Εξύψωση (Νουβέλα)


Το Καστλ Ροκ είναι μικρή πόλη και τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Έτσι, ο Σκοτ Κάρι εξομολογείται την αλλόκοτη κατάστασή του μόνο στον φίλο του, τον συνταξιούχο γιατρό Μπομπ Έλις: Χάνει διαρκώς βάρος αλλά η ζυγαριά δείχνει το ίδιο, είτε φοράει τα ρούχα του είτε όχι.
Ο Σκοτ βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τις δύο νέες του γειτόνισσες, την Ντίρντρι και τη σύζυγό της, Μίσι. Καθώς το ζευγάρι έχει μόλις ανοίξει ένα νέο εστιατόριο, κάτι το οποίο οι κάτοικοι του Καστλ Ροκ δεν εγκρίνουν καθόλου, ο Σκοτ συνειδητοποιεί τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν –όπως και ο ίδιος άλλωστε, για το δικό του πρόβλημα– και αποφασίζει να τις υποστηρίξει.
Η μυστηριώδης πάθηση του Σκοτ, σε συνδυασμό με απρόσμενες συμμαχίες, ωθούν τους κατοίκους που έως τώρα δηλητηρίαζαν με τη συμπεριφορά τους τη ζωή των άλλων –αλλά και τη δική τους– να αποκαλύψουν τον καλύτερο εαυτό τους.

«Ένας συνηθισμένος άνθρωπος σε μια εξωπραγματική κατάσταση…»
–The Washington Post

«Σε αυτή την ανέλπιστα γλυκιά και μελαγχολική νουβέλα, ο King υφαίνει μια απόκοσμη και χαριτωμένη ιστορία για το πώς μια αλλόκοτη κατάσταση μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά… Μια τρυφερή ιστορία, ιδανική για όσους αγαπούν τις μικρές πόλεις, τη μαγεία, τις χαρές που συνεπάγεται η πρόκληση να κάνουμε το σωστό…»
–Publishers Weekly

Stephen King in Greece/Παναγιώτης Πλαφουτζής: Ένα μικρό και όμορφο βιβλίο που σε προδιαθέτει θετικά από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Υψηλής ποιότητας εκτύπωση, μεγάλη γραμματοσειρά, όμορφα σχέδια στην έναρξη κάθε κεφαλαίου.
Ο Σκοτ Κάρι τελευταία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Έχει παρατηρήσει ότι χάνει διαρκώς βάρος, η ζυγαριά τον δείχνει συνεχώς ελαφρύτερο, ανεξάρτητα αν εκείνος τρώει περισσότερο. Το παράλογο είναι ότι το βάρος του δεν επηρεάζεται από τα ρούχα που φοράει ή από τα βαριά νομίσματα με τα οποία γεμίζει τις τσέπες του.
Ταυτόχρονα, άθελά του, έρχεται σε σύγκρουση με τις δύο νέες του γειτόνισσες. Η Ντίρντρι και η σύζυγός της, Μίσι, έχουν ανοίξει ένα καινούριο εστιατόριο στην πόλη, αντιμετωπίζουν όμως την προκατάληψη μεγάλου μέρους της πουριτανικής τοπικής κοινότητας. Αν και ο Σκοτ προσπαθεί να τις προσεγγίσει φιλικά, αντιμετωπίζεται από εκείνες με καχυποψία.
Όταν εκείνος αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή στον ετήσιο αγώνα δρόμου της πόλης, δεν φαντάζεται τι τον περιμένει. Η μέρα που θα αλλάξει τη ζωή του Σκοτ και πολλών άλλων στο Καστλ Ροκ, πλησιάζει...
Αν και σύντομη, η "Εξύψωση" είναι μια κλασική ιστορία King, γεμάτη με όλα εκείνα τα στοιχεία που ανέβασαν τον Βασιλιά στον θρόνο του. Στο γνωστό... ανύπαρκτο Καστλ Ροκ, ένας συνηθισμένος άνθρωπος ζει μια κατάσταση πέρα από τα όρια της λογικής, με το μεταφυσικό στοιχείο να ελλοχεύει -χωρίς όμως να γίνεται ποτέ βασικός πρωταγωνιστής, με χαρακτήρες ανθρώπινους και γεμάτους ζωντάνια και με συναισθήματα δυσανάλογα έντονα σε σχέση με το μέγεθος την νουβέλας.
Ο King, με την δεξιοτεχνία που τον διακρίνει, δεν διστάζει να καυτηριάσει και εντέλει να καταγγείλει μέσα από το κείμενό του μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ και την συντηρητική του στάση.
Σαφώς και δεν θα μπορούσαμε να δούμε εδώ τις εκτεταμένες περιγραφές και τις λεπτομερείς αναφορές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας στα μεγαλύτερα έργα του. Όμως, το κείμενο είναι ισορροπημένο και δεν του λείπει κάτι, καθώς -παρά την οικονομία λέξεων- ο King είναι όσο περιγραφικός χρειάζεται.
Η ιστορία υμνεί τον Άνθρωπο και την ψυχική δύναμη που βρίσκουμε όταν χρειάζεται να αντεπεξέλθουμε σε πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις. Επίσης, περιγράφει πώς μια τέτοιου είδους κατάσταση μπορεί να ενώσει, να αλλάξει συμπεριφορές, να αποκαλύψει τα καλύτερα εκείνα στοιχεία του χαρακτήρα μας, που συνήθως ξεχνάμε και οι ίδιοι ότι υπάρχουν.
Μπορεί στο τέλος το κείμενο να σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, όμως κυριαρχεί το συναίσθημα της αισιοδοξίας και της ψυχικής... εξύψωσης.
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✰✮✮ 8/10

Ο Stephen King είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα "Κάρι", "Το Αυτό", "Σάλεμς Λοτ", "Το Κοράκι", το έπος του "Μαύρου Πύργου", "Η Λάμψη", "Το Πράσινο Μίλι", "Μίζερι", "Καρδιές στην Ατλαντίδα", "The Outsider" ("Ο ξένος"), "Ωραίες κοιμωμένες", που έγραψε μαζί με τον γιο του, Όουεν Κινγκ. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ τo 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του. Το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN.

Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Σελίδες: 176
ISBN: 978-960-461-902-3
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία κυκλοφορίας: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018
Τιμή: 13,30€
Εκδότης: Κλειδάριθμος

🔎107

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...