Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ο Stephen King διέσωσε το λογοτεχνικό αρχείο μιας τοπικής εφημερίδας στο Μέιν


Μια τοπική εφημερίδα του Μέιν ήθελε να καταργήσει το ένθετο με τις λογοτεχνικές κριτικές, προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της κι ο συγγραφέας Stephen King κατάφερε, με τη βοήθεια λίγων tweet, να σώσει το επαπειλούμενο ένθετο. Μια ευτυχής κατάληξη, στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση.

Η ιστορία ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν ο Stephen King, ο μετρ του τρόμου και του φανταστικού, ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα "The Portland Press Herald", μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της πολιτείας του Μέιν, όπου διαμένει, θα καταργήσει το κυριακάτικο ένθετο για τα βιβλία, το οποίο γράφουν συγγραφείς αυτής της μικρής πολιτείας που συνορεύει με τον Καναδά.
«Πείτε στην εφημερίδα ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ», τουίταρε ο συγγραφέας, ηλικίας πλέον 71 ετών, που έγινε διάσημος για τα μυθιστορήματά του «Κάρι», «Η Λάμψη», «Το Αυτό», «Σάλεμς Λοτ», «Μίζερι» κ.α. Πολλοί τοπικοί συγγραφείς «εξαρτώνται από αυτές τις κριτικές για να συντηρηθούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«H κυριακάτικη Portland Press Herald δε θα δημοσιεύει πια κριτικές για βιβλία για το Μέιν, για βιβλία που έχουν γραφτεί από συγγραφείς της Πολιτείας. Κάντε retweet αν είστε από το Μέιν (ή ακόμα και αν δεν είστε). Πείτε στην εφημερίδα ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ».


Περισσότεροι από 8.000 από τους θαυμαστές του έκαναν retweet το μήνυμά του. Η διεύθυνση της εφημερίδας, όπου απασχολούνται 70 δημοσιογράφοι, αντέδρασε απευθύνοντας έκκληση να τη βοηθήσουν να βρει νέους συνδρομητές που θα καταβάλλουν τα «χιλιάδες δολάρια», τα οποία στοιχίζει το ένθετο.
«Εάν μπορείτε να πείσετε 100 από τους followers σας να γίνουν συνδρομητές στην ψηφιακή έκδοση, εμείς θα επαναφέρουμε αμέσως το ένθετο των βιβλίων», έγραψε στο Twitter η εφημερίδα, που απαριθμεί λιγότερους από 10.000 ψηφιακούς συνδρομητές.
Σήμερα, ο στόχος των 100 συνδρομητών, 15 δολάρια για 12 εβδομάδες, καλύφθηκε και με το παραπάνω!

«Ευχαριστώ όλους εκείνους που έγιναν συνδρομητές στη Press Herald», έγραψε ο Stephen King. «Σώσατε την έκδοση. Υπάρχουν χώρες όπου οι τέχνες είναι ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές. Η εφημερίδα σας ευχαριστεί. Ευχαρίστησαν και μένα (Έγραψαν βέβαια και λάθος το όνομα μου)».


Ο Κλιφ Σέτσμαν, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, διευκρίνισε ότι υπήρξαν «σχεδόν 250 νέες συνδρομές» χάρη σε αυτήν την επιχείρηση.
«Όταν κάποιος, όπως ο Stephen King, εμπλέκεται, με περισσότερους από 5 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, γνωρίζουμε ότι όλο αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο. Αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να στηρίξει την τοπική δημοσιογραφία», επισήμανε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αν και όλα τα ΜΜΕ έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διαθεσιμότητα δωρεάν πληροφοριών στο Διαδίκτυο, οι τοπικές εφημερίδες, με περιορισμένα μέσα, έχουν ιδιαίτερα πληγεί και δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους...

🔎122

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...