Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Stephen King - Τα προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά


«Ο Hemingway και ο Fitzgerald δεν έπιναν επειδή ήταν δημιουργικοί ή ηθικά αδύναμοι. Έπιναν γιατί αυτό είναι φτιαγμένοι να κάνουν οι αλκοολικοί. Οι δημιουργικοί άνθρωποι ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον αλκοολισμό και τον εθισμό σε σχέση με άλλες δουλειές, αλλά και τι έγινε; Όλοι το ίδιο φαινόμαστε όταν ξερνάμε στον δρόμο».
-Stephen King, "On Writing"

Ο Stephen King άρχισε από πολύ νωρίς να πίνει και κατέληξε, αρχικά χωρίς να το συνειδητοποιήσει καλά-καλά, στον αλκοολισμό. Αργότερα ξεκίνησε να παίρνει και ναρκωτικά, όπως αναβολικά και κοκαΐνη. Από το 1985 ο King δεν ήταν μόνο εξαρτημένος από το αλκοόλ, αλλά και από την κοκαΐνη. Με τη βοήθεια της γυναίκας του, Tabitha, των φίλων του και μιας θεραπείας, μπόρεσε να ξεπεράσει τις εξαρτήσεις του στις αρχές του 1990. Αυτό που τον παρακίνησε να αποφασίσει την απεξάρτησή του, ήταν ένα επιθετικό τέχνασμα που επινόησε η γυναίκα του: όταν είδε ότι δεν μπορούσε να τον βοηθήσει ή να βοηθηθεί μόνος του, μάζεψε μια μέρα όλους τους φίλους και συγγενείς του και τον εξέθεσε μπροστά τους αποκαλύπτοντας την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά.
Η Tabitha King αξίζει πάρα πολλά, καθώς είναι εκείνη που τον έσωσε από τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά.
«Δεν ξέρω αν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αλκοολικό, αλλά όταν έγραφα τη "Λάμψη", έπινα πολύ», έχει δηλώσει ο ίδιος αργότερα.
Η Tabitha συγκέντρωσε την οικογένεια και λίγους, πολύ καλούς φίλους, στους οποίους εξήγησε την κατάσταση του άντρα της. Έπειτα, αφού του παρουσίασαν τα τεκμήρια των καταχρήσεών του (σκόνη από κοκαΐνη, Xanax, Valium, τενεκεδάκια από μπύρες κτλ) τον έπεισαν να τα πετάξει στα σκουπίδια. Κι από εκεί, η Tabitha φρόντισε να καταλήξουν στη χωματερή.
Ο Κing υπήρξε πάντα πολύ ειλικρινής όταν αναφερόταν δημόσια στην περίοδο που τα ναρκωτικά και το αλκοόλ τον είχαν καταβάλει. Όπως έχει ομολογήσει, δεν θυμάται σχεδόν κάθόλου να γράφει τα βιβλία που τον κατέστησαν διάσημο τη δεκαετία του ’80. Έπαιρνε τόση κοκαΐνη που αναγκαζόταν να γράφει έχοντας βαμβάκι στη μύτη του για να σταματήσει την αιμορραγία και να μη λερώνει το γραπτό του στη γραφομηχανή. Φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να γράψει κάτι καλό αν ήταν νηφάλιος και αυτό τον έκανε να καταναλώνει ακόμη περισσότερα χάπια, αλκοόλ κι άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Σύμφωνα με την κοινότητα απεξάρτησης The Watershed, η αγαπημένη επιλογή του King ήταν να φτιάξει ένα κοκτέιλ κοκαΐνης, Xanax, Valium, NyQuil, μπύρας, καπνού και μαριχουάνα για να βγάλει πέρα την ημέρα.


Το 1987, κυκλοφορεί το βιβλίο του "Νυχτερίτες", το οποίο δέχεται πολύ κακές κριτικές και ο King παίρνει απόφαση να κόψει τις εξαρτήσεις του. Το πρώτο βιβλίο που έγραψε «καθαρός» ήταν το "Χρήσιμα Αντικείμενα". Σε συνέντευξή του στο Paris Review είπε σχετικά:
«Ήμουν σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση αφού ήταν η πρώτη φορά, από τα 16 μου, που έγραφα χωρίς να είμαι πιωμένος ή ντοπαρισμένος. Ήμουν απολύτως καθαρός, αν εξαιρέσεις το κάπνισμα. Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο σκέφτηκα "Αυτό είναι καλό"».
Ουσιαστικά, ο Stephen King, χρειάστηκε ένα δυνατό σοκ για να σταματήσει το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αυτό που έκανε η Tabitha τον ταρακούνησε και τον ξύπνησε από τον λήθαργο. Ορκίστηκε να ξεφύγει οριστικά απ’ όλα αυτά. Πράγμα που, τελικά, κατάφερε...

🔎53

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...