Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Stephen King & Κινηματογράφος 2: Η Λάμψη / The Shining (1980)


Η "Λάμψη" είναι μια δραματική ταινία υπερφυσικού τρόμου, που σκηνοθέτησε ο Stanley Kubrick και προβλήθηκε το 1980. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King και πρωταγωνιστούν οι Jack Nicholson, Shelley Duvall και Danny Lloyd. Ο Kubrick προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο σενάριο, σε σχέση με το κείμενο του βιβλίου, με αποτέλεσμα να έρθουν σε ρήξη με τον King, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος από το τελικό αποτέλεσμα. Ο συγγραφέας έγραψε αργότερα το σενάριο για μια τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο τίτλο (1997). Παρά την εξέλιξη αυτή, η "Λάμψη" θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.


Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου αφορά μια τριμελή οικογένεια -και κυρίως τη σχέση του πατέρα/συγγραφέα (και πρωταγωνιστή της ταινίας) με αυτήν. O Τζακ Τόρανς (Jack Nicholson) είναι ένας συγγραφέας ο οποίος ψάχνει έμπνευση για το νέο του βιβλίο. Ελπίζει πως με το να γίνει ο νέος επιστάτης σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο, το οποίο μένει έρημο και απομονωμένο τους χειμωνιάτικους μήνες, θα μπορέσει να βρει την γαλήνη και την έμπνευση που χρειάζεται για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος.
Ο Τζακ υπήρξε καθηγητής φιλολογίας σε ένα προπαρασκευαστικό σχολείο. Μαζί του στο ξενοδοχείο έρχονται η σύζυγός του Γουέντι (Shelley Duvall) και ο γιος του, Ντάνυ (Danny Lloyd), ο οποίος διαθέτει τηλεπαθητικές ικανότητες, την λεγόμενη "Λάμψη".




Όταν βρεθούν ολομόναχοι και αποκλεισμένοι στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο που έχουν αναλάβει να συντηρούν, η αδυναμία του Τζακ να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του, μετατρέπεται σε εμμονή και προοδευτικά μπλέκεται με τις πατρικές ευθύνες, οδηγώντας τον έτσι σταδιακά στην τρέλα. Ωστόσο, και το ξενοδοχείο φαίνεται πως είναι στοιχειωμένο από τα φαντάσματα των προηγούμενων επιστατών, ενώ τρομακτικές εικόνες παραβιάζουν το μυαλό του μικρού Ντάνυ.
Η πορεία του Τζακ προς την παράνοια συνοδεύεται από μια σειρά ανεξήγητων συμβάντων, όπως η σουρεαλιστική σεκάνς του μπαρ στην οποία ο Νίκολσον θα έδινε και την... ψυχή του για μια μπίρα. Το τελειωτικό ξέσπασμα που θα πυροδοτήσει η συμπρωταγωνίστριά του, Σέλεϊ Ντιβάλ, δίνει το έναυσμα για ένα ρεσιτάλ σκηνοθεσίας και υποκριτικής, που κορυφώνεται με τη θρυλική σκηνή του μπάνιου...





Το μοτίβο της δυσλειτουργικής οικογένειας επανέρχεται στο κιουμπρικό σύμπαν μετά το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»· αυτήν τη φορά εγκλωβισμένο σε ένα ξενοδοχείο μέσα στο καταχείμωνο. Ο Kubrick διάβασε την "Λάμψη", ψάχνοντας το σενάριο για την επόμενη ταινία του και ήταν το μόνο βιβλίο που του κέντρισε το ενδιαφέρον ανάμεσα σε δεκάδες άλλα. Ο σκηνοθέτης επέλεξε τον Jack Nicholson για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έναν ηθοποιό που όταν χαμογελά καταλαβαίνεις ότι είναι η επιτομή του παρανοϊκού χαρακτήρα και ο ρόλος του ψυχοπαθή Τόρανς του ταίριαξε γάντι.






Η «Λάμψη» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο του 1980 στο Λος Άντζελες. Εδώ, ο Kubrick χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη βελτιωμένη βερσιόν μιας steadicam που χειρίστηκε ο δημιουργός της Γκάρετ Μπράουν. Στη σκηνή όπου ο μικρός Ντάνι Λόιντ περιπλανιέται με το καρτ η κάμερα βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το έδαφος και δημιουργεί έτσι μιαν απόκοσμη αίσθηση μέσα στο απέραντο ξενοδοχείο. Η ταινία καλωσορίστηκε με ανάμεικτες κριτικές, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι η απέχθεια του Stephen King για αυτήν. Το κοινό, ωστόσο, έσπευσε στους κινηματογράφους και σήμερα η «Λάμψη» έχει αποκτήσει διαστάσεις μύθου, με τους οπαδούς της να έχουν κάνει δεκάδες ερμηνείες για την υπόθεση και τη σημασία της.

Δείτε το trailer:



Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Παραγωγή: Stanley Kubrick
Σενάριο: Stanley Kubrick, Diane Johnson
Πρωταγωνιστές: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers, Danny Lloyd
Μουσική: Wendy Carlos, Rachel Elkind
Φωτογραφία: John Alcott
Μοντάζ: Ray Lovejoy
Εταιρεία παραγωγής: Hawk Films
Πρώτη προβολή: 23 Μαΐου 1980 (ΗΠΑ)
22 Δεκεμβρίου 1980 (Ελλάδα)
Διάρκεια: 146 λεπτά (πρεμιέρα)
144 λεπτά (αμερικανική εκδοχή)
119 λεπτά (ευρωπαϊκή εκδοχή)
Προέλευση: Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α.
Γλώσσα: Αγγλικά


🔎56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...