Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Stephen King & Κινηματογράφος 5: Νεκρή Ζώνη / Dead Zone (1983)


Μπορούσε να δει το μέλλον και αυτό που έβλεπε έπρεπε να το εμποδίσει. Πάση θυσία.

Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Σενάριο: Jeffrey Boam
Ηθοποιοί: Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom, Anthony Zerbe, Colleen Dewhurst, Martin Sheen
Μουσική: Michael Kamen
Διάρκεια: 103΄
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Κυριακή 18 Μαρτίου 1984
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 22/12/2001

Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1979, η "Νεκρή Ζώνη" είναι η ιστορία του John Smith (Christopher Walken), ενός καθηγητή φιλολογίας, ερωτευμένου με τη συνάδελφο του, Sarah (Brooke Adams). Ο Johnny έχει ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν τον γάμο του και, όταν ξυπνάει σε ένα νοσοκομείο, ο γιατρός του τον ενημερώνει πως ήταν σε κώμα πέντε χρόνια! Όλο αυτό το διάστημα ο Johnny περιφερόταν μέσα στη νεκρή ζώνη, τη ζώνη μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο κόσμος, έτσι όπως τον ήξερε, προχώρησε. Οι γονείς του γέρασαν και η γυναίκα που αγαπούσε απελπίστηκε, παντρεύτηκε, απέκτησε παιδί.
Ο Johnny, όμως, διαπιστώνει πως μετά από αυτά τα χρόνια που έμεινε σε κώμα έχει αποκτήσει μια ψυχική ικανότητα, έφερε κάτι μαζί του. Αγγίζοντας έναν άνθρωπο μπορεί να δει το παρελθόν, το παρόν, το πιθανό μέλλον και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του. Από δω και στο εξής η ζωή του δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Οι καινούργιες του ικανότητες σταδιακά θα στοιχειώσουν την ζωή του και την καριέρα του ως δασκάλου...






Η διαίσθηση αλλά και η ενόραση δεν είναι δύο άγνωστες έννοιες. Όλοι οι άνθρωποι τις διαθέτουμε σε κάποιο βαθμό, απλά σε κάποιους είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ως δυνατότητες. Τα μέντιουμ αλλά και οι προφήτες του μακρινού παρελθόντος δεν είναι παρά τέτοιου είδους άτομα. Αυτές οι ικανότητες αλλά και οι καταστροφικές τους συνέπειες είναι το θέμα της ταινίας του Cronenberg, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King.
Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα βήματα του συγγραφέα και δημιουργεί ένα έργο που ξεφεύγει από το είδος του τρόμου, ενώ για πρώτη φορά γυρίζει ταινία που δεν βασίζεται σε δικό του σενάριο.
Με τις εικαστικές και αισθητικές επιλογές του (έντονη παρουσία του χιονιού, μουντές αποχρώσεις, συχνές νυχτερινές λήψεις), ο Καναδός σκηνοθέτης χτίζει μια ταινία που μόνο επιφανειακά φαίνεται να κινείται στο χώρο του μεταφυσικού. Ουσιαστικά είναι ένα ψυχοκοινωνικό δράμα και ταυτόχρονα μια ιστορία αγάπης, με γερές δόσεις υποβόσκουσας φιλοσοφικής ρητορείας. Οι μικρές αποφάσεις που μπορεί να μας αλλάξουν τη ζωή, η κοινωνία που "καταβροχθίζει" την διαφορετικότητα, η σαπίλα του πολιτικού συστήματος, η αέναη μάχη του Καλού με το Κακό... Ο Cronenberg επιβεβαιώνει εδώ το τεράστιο ταλέντο του, παραδίδοντας κινηματογραφικά μαθήματα στους μελλοντικούς επίδοξους μιμητές του.







Στις επιτυχίες του σκηνοθέτη συγκαταλέγεται και η επιλογή του να εμπιστευθεί τον πρώτο ρόλο στον Christopher Walken, έναν ηθοποιό που με τα φυσικά του και μόνο χαρακτηριστικά πρόσφερε αυθεντικότητα και πειστικότητα στον χαρακτήρα που υποδύθηκε. Βέβαια, δεν έμεινε εκεί, καθώς σε αυτή την ταινία ο Walken μας χάρισε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της κινηματογραφικής του καριέρας. Εξαιρετικοί δίπλα του και οι Brooke Adams και Martin Sheen.




Δείτε εδώ και το trailer της ταινίας:




🔎110


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...