Αποπλανητική. Παθιασμένη. Κτητική.
Πες γεια στη νέα σου φιλενάδα. Την Christine.
Επιμέλεια θέματος: Παναγιώτης Πλαφουτζής
Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, σε μια γραμμή συναρμολόγησης, ως μέρος μιας σειράς αυτοκινήτων. Αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο. Βαθιά μέσα στον κλασσικό της μηχανισμό παραμονεύει το Κακό. Είναι η Christine ένα κόκκινο και λευκό Plymouth Fury του 1958, που στον "στάνταρ" εξοπλισμό του περιλαμβάνει μια ανατριχιαστική, ακόρεστη κακία που θα καταστρέψει όποιον βρεθεί στο δρόμο της.
"Αποπλανεί" τον 17χρονο αδέξιο, nerdy έφηβο Arnie Cunningham, που την αγοράζει με σκοπό να την σώσει από την καταστροφή. Καθώς η Κριστίν αρχίζει να μεταμορφώνεται και να ξαναβρίσκει την παλιά της λάμψη, ο ίδιος ο Arnie αλλάζει επίσης, ομορφαίνει εξωτερικά και γίνεται ολοένα και πιο αλαζόνας. Καθώς η σχέση μεταξύ του αμαξιού και του ιδιοκτήτη γίνεται όλο και πιο στενή και ιδιαίτερη, η Κριστίν αποφασίζει να εκδικηθεί τους εχθρούς του Arnie. Κι αυτό μόνο για αρχή...
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, σήμερα, έργα του Stephen King, το Christine, είχε την τύχη να γυριστεί άμεσα σε ταινία, καθώς πριν καν κυκλοφορήσει το βιβλίο ο συγγραφέας είχε στείλει το χειρόγραφο στον παραγωγό Richard Kobritz, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις, κι εκείνος έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα για την μεταφορά του στον κινηματογράφο. Ο Kobritz πρότεινε στον John Carpenter να αναλάβει την σκηνοθεσία κι εκείνος δέχτηκε με χαρά καθώς λάτρεψε αμέσως την ιστορία του King. Το σενάριο έγραψε ο Bill Phillips και ο Carpenter το υπέβαλε στην Columbia, από την οποία πήρε αμέσως το πράσινο φως για την έναρξη των γυρισμάτων.
Ο Arnie είναι ένα παιδί με πολλά προβλήματα. Στο σχολείο γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές του, λόγω της συντηρητικής του εμφάνισης και της συμπεριφοράς του. Στο σπίτι νιώθει καταπιεσμένος από τους αυταρχικούς γονείς του, ενώ δεν έχει δημιουργήσει ποτέ σχέση με κορίτσι.
Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκεται ο Dennis, ένας νεαρός εμφανίσιμος και δημοφιλής στους κύκλους του σχολείου. Η περίοπτη θέση του στην σχολική ομάδα ποδοσφαίρου τον βοηθά ώστε να είναι περιζήτητος, με μεγάλες επιτυχίες και στο γυναικείο φύλο.
Οι δυο τους θα ενωθούν με τα δεσμά μιας περίεργης φιλίας. Ο Arnie, αποζητά την συναναστροφή με έναν επιτυχημένο όπως ο Dennis, στην προσπάθειά του να μάθει πώς να συμπεριφέρεται και για να κερδίσει προστασία και λίγο σεβασμό. Ο Dennis από την άλλη αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες του Arnie και προσπαθεί να τον στηρίξει.
Όταν ο Arnie αποκτήσει ένα παλιό και σκουριασμένο αυτοκίνητο, όλα θ’ αλλάξουν. Καθώς αρχίζει να φτιάχνει το αυτοκίνητο, ταυτίζεται με αυτό και αποκτά μια σχέση πάθους μαζί του. Σταδιακά, όσο βελτιώνεται εμφανισιακά η “Κριστίν”, τόσο μεταλλάσσεται και ο Arnie. Αλλάζει τα γυαλιά του με φακούς επαφής, φοράει μοντέρνα ρούχα, αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση με τα κορίτσια.
Όμως αυτές τις αλλαγές δεν τις βλέπουν οι περισσότεροι με καλό μάτι. Η μητέρα του Arnie χάνει το πειθήνιο όργανό της, ο Dennis βλέπει το ωραιότερο κορίτσι να καταλήγει στην αγκαλιά του μέχρι πρότινος δειλού φίλου του, ενώ οι μάγκες του σχολείου μένουν έκπληκτοι με το θράσος του. Κι όταν κάποιοι θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον επαναστατημένο έφηβο στην προηγούμενη κατάσταση για να τον έχουν του χεριού τους, τότε θα αναλάβει δράση η “Κριστίν”.
Η συσσωρευμένη οργή που αρχίζει να εξωτερικεύει ο Arnie, με τη βοήθεια του αυτοκινήτου του, θα σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο. Φαίνεται πως τελικά, κανείς δεν μπορεί να τον νιώσει, να τον καταλάβει καλύτερα απ’ ότι η πραγματική φιλενάδα του. Η “Κριστίν”…
-Ο ηθοποιός Keith Gordon κατορθώνει να υποδυθεί ιδανικά το ρόλο του Arnie και την μεταμόρφωση του χαρακτήρα από ένα δειλό αγόρι σε κολασμένο εκδικητή.
-Αρχικά η Μπρουκ Σίλντς ήτανε να παίξει την Λι, λόγω της δημοσιότητάς της μετά την κυκλοφορία της ταινίας "Η Γαλάζια Λίμνη". Ο Κέβιν Μπέικον θα έπαιζε το ρόλο του Άρνολντ, αλλά προτίμησε να παίξει στο "Footloose" του 1984.
-Ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες του βιβλίου, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της “Κριστίν”, Roland LeBay, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί την κινητήρια δύναμη που ενεργοποιεί τα δαιμονικά ένστικτα του αυτοκινήτου, παραλείπεται εντελώς στην ταινία.
-Το Κριστίν γυρίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, ενώ το γκαράζ του Νταρνέλ βρισκόταν στη Σάντα Κλάριτα.
-Οι δύσκολες σκηνές της ταινίας ολοκληρώθηκαν από τον κασκαντέρ Τέρι Λέοναρντ, ο οποίος ήταν πίσω από το τιμόνι στις σκηνές που το αυτοκίνητο έτρεχε με υψηλή ταχύτητα ή στη σκηνή που το αυτοκίνητο διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο καλυμμένο στις φλόγες.
-Για την σκηνή της αναγέννησης της “Κριστίν” μετά την καταστροφή της από την συμμορία, ο Carpenter χρησιμοποίησε ειδικές πρέσες για να συνθλίψει το αυτοκίνητο. Έπειτα, έβαλε το φιλμ να «παίξει» ανάποδα, δίνοντας την ψευδαίσθηση της δαιμονικής αναδημιουργίας της.
-Επειδή κάθε κεφάλαιο του βιβλίου του King ξεκινά με τους στίχους κάποιου ροκ τραγουδιού, κάτι που συμβολίζει και την εποχή κατασκευής του αυτοκινήτου που πρωταγωνιστεί, ο Carpenter ενσωμάτωσε κι αυτός στην ταινία γνωστά ροκ κομμάτια.
Σκηνοθεσία: John Carpenter
Παραγωγή: Columbia Pictures
Σενάριο: Bill Phillips (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Stephen King)
Πρωταγωνιστές: Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky, Harry Dean Stanton
Μουσική: John Carpenter, Alan Howarth
Φωτογραφία: Donald M. Morgan
Μοντάζ: Marion Rothman
Πρώτη προβολή: 9 Δεκεμβρίου 1983 (ΗΠΑ), 30 Μαρτίου 1984 (Ελλάδα)
Διάρκεια: 110 λεπτά
Προέλευση: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσα: Αγγλικά
🔎156
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου