Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Stephen King & Κινηματογράφος 1: Κάρι, Έκρηξη Οργής / Carrie (1976)


Βασισμένο στο μυθιστόρημα: Κάρι (Carrie)

Ήταν η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Μπράιαν Ντε Πάλμα το 1976, σε σενάριο του Λόρενς Κόεν. Σε αυτή τη ταινία τρόμου πρωταγωνιστούν η Σίσι Σπέισεκ στον ρόλο της τηλεκινιτικής Κάρι, η Πάιπερ Λόρι στον ρόλο της χριστιανής φανατικής μητέρας της, η Έιμι Ίρβινγκ στο ρόλο της Σου Σνελ, ο Γουίλιαμ Κατ στο ρόλο του Τόμι Ρος, ενώ στην ταινία παρουσιάζεται ο τότε άγνωστος Τζον Τραβόλτα στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.
Το πρωτότυπο σενάριο έμενε περισσότερο πιστό στο μυθιστόρημα του Κινγκ, αλλά κάποιες αλλαγές άλλαξαν την ταινία για οικονομικούς λόγους. Ένας φίλος του Στίβεν Κινγκ είχε συστήσει το μυθιστόρημα στον φίλο του, Ντε Πάλμα. Η ταινία είχε γυριστεί σε κάποιες αληθινές τοποθεσίες, όπως το Palisades Charter High School για το γυμνάσιο Μπέιτς, και το σπίτι των Γουάιτ ήταν στην πραγματικότητα ένα παραθαλάσσιο σπίτι στη παραλία Χερμόσα, διακοσμημένο με διάφορα χριστιανικά αντικείμενα.



Η οντισιόν της "Κάρι" είχε γίνει τον ίδιο καιρό με την οντισιόν για τον Πόλεμο των Άστρων (1977). Η Κάρι Φίσερ αρχικά θα έπαιρνε το ρόλο της Κάρι και η Σπέισεκ τον ρόλο της πριγκίπισσας Λία. Την τελευταία στιγμή η Φίσερ και η Σπέισεκ αντάλλαξαν ρόλους για τις ταινίες, λόγω του ότι η Φίσερ δεν ήθελε να εμφανιστεί στη σκηνή του ντους στο σχολείο στην αρχή της ταινίας. Ένας συμπρωταγωνιστής στη "Κάρι", ο Γουίλιαμ Κατ, είχε κάνει οντισιόν στην ταινία ως Λουκ Σκάιγουόλκερ, αλλά έχασε το ρόλο από τον Μαρκ Χάμιλ. Επίσης υποψήφια για το ρόλο της Κάρι ήταν η Μέλανι Γκρίφιθ. Η Πρισίλα Πόιντερ, που παίζει το ρόλο της κυρίας Σνελ, ήταν η αληθινή μητέρα της Έιμι Ίρβινγκ, που παίζει το ρόλο της κόρης της Σου Σνελ.
Η ταινία είναι γνωστή, όπως κι άλλες ταινίες του Ντε Πάλμα, για τις πολυάριθμες αναφορές στο Ψυχώ (1960) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Οι πιο γνωστές είναι το όνομα του σχολείου στην ταινία, Γυμνάσιο Μπέιτς (από το όνομα του ψυχοπαθούς του "Ψυχώ", Νόρμαν Μπέητς) και ο διάσημος ήχος του γδαρμένου βιολιού (τις τέσσερις νότες) από την διαβόητη δολοφονία της Μάριον Κρέιν στο ντους.





Η ταινία αρχίζει με την τάξη της Κάρι εν ώρα γυμναστικής. Η ομάδα της Κάρι είναι εξοργισμένη λόγω της αδυναμίας της Κάρι στο παιχνίδι. Στο ντους του σχολείου, η Κάρι ανακαλύπτει αίμα στα χέρια της ενώ βρίσκεται στο ντους: έχει την πρώτη της περίοδο, όμως επειδή κανείς δεν την έχει προετοιμάσει γι' αυτό, πιστεύει πως πεθαίνει από μια σοβαρή αιμορραγία. Ζητάει κλαίγοντας βοήθεια από τα υπόλοιπα κορίτσια, τα οποία αρχίζουν να την περιγελούν ρίχνοντάς της πετσέτες. Η δασκάλα γυμναστικής, Μις Κόλινς, έρχεται και ανακαλύπτει τι γίνεται. Διώχνει τα υπόλοιπα κορίτσια και μιλάει με την Κάρι, ηρεμώντας την. Η Μις Κόλινς ζητάει από τον διευθυντή κύριο Μόρτον να δικαιολογηθεί μιας εβδομάδας απουσία από τα μαθήματα γυμναστικής λόγω του σοκ. Τότε, κάτι παράξενο συμβαίνει: ενώ ο κύριος Μόρτον επιμένει να επαναλαμβάνει το όνομα της Κάρι ως "Κάσι Ράιτ", το τασάκι εκσφενδονίζεται στο πάτωμα από μια μυστηριώδη δύναμη. Περπατώντας στο σπίτι της μετά το σχολείο, ένα αγόρι με ποδήλατο την κοροϊδεύει. Με μια ματιά της Κάρι, το αγόρι πέφτει από το ποδήλατο και χτυπάει.




Η μητέρα της Κάρι, η Μάργκαρετ Γουάιτ, είναι μια γυναίκα φανατική χριστιανή, που πιστεύει πως η περίοδος της κόρης της είναι μια τιμωρία από το Θεό για τις λάγνες σκέψεις της. Σέρνοντάς την σε μια κάμαρα στην κουζίνα, με ένα απαίσιο αγαλματίδιο του Αγίου Σεβαστιανού που είναι τρυπημένος με βέλη, την αναγκάζει να προσευχηθεί για τις αμαρτίες της. Όταν επιστρέφει στο δωμάτιό της, βρίσκει τον καθρέπτη ραγισμένο, ο οποίος σειόταν από μια μυστηριώδη δύναμη όταν η Κάρι ούρλιαζε να βγει από την κάμαρα.




Η Μις Κόλινς αναλαμβάνει να τιμωρήσει τα κορίτσια που πείραζαν την Κάρι στο ντους. Αν κάποιο κορίτσι δεν παρουσιαστεί στην εβδομαδιαία τιμωρία γυμναστικής, θα χάσει τα εισιτήρια για το χορό τελειοφοίτων. Η Σου Σνελ, που κορόιδευε την Κάρι στο ντους, μετανιώνει για τη πράξη της και ζητάει από το αγόρι της, Τόμι Ρος, να ζητήσει την Κάρι για να την συνοδεύσει στο χορό. Η Κάρι ανακαλύπτει τις ειδικές τηλεκινητικές δυνάμεις της, με τις οποίες προσπαθεί να πείσει την μητέρα της πως πηγαίνοντας στο χορό τίποτα δε θα συμβεί. Ράβει το δικό της φόρεμα για το χορό και αγοράζει διάφορα καλλυντικά. Όμως, όλα όσα θα συμβούν στην εκδήλωση του χορού των τελειοφοίτων, κανένας δεν θα μπορούσε να τα προβλέψει!...


H Σίσι Σπέισεκ με τον Μπράιαν Ντε Πάλμα στα γυρίσματα του «Carrie»


H Πάιπερ Λόρι με τον Μπράιαν Ντε Πάλμα στα γυρίσματα του «Carrie»

Δείτε το trailer:



Σκηνοθεσία: Brian De Palma
Παραγωγή: Paul Monash
Σενάριο: Lawrence D. Cohen
Πρωταγωνιστές: Sissy Spacek, John Travolta, Piper Laurie
Μουσική: Pino Donaggio
Φωτογραφία: Mario Tosi
Μοντάζ: Paul Hirsch
Εταιρεία παραγωγής: United Artists
Πρώτη προβολή: 3 Νοεμβρίου 1976
Διάρκεια: 98 λεπτά
Προέλευση: Η.Π.Α.
Γλώσσα: Αγγλικά

🔎23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...