Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Βιβλιοθήκη Stephen King 4 / Βιβλιοκριτική: Το παιδί από το Κολοράντο (Μυθιστόρημα)


Εκεί που οι μύθοι συγχέονται με την πραγματικότητα,
κρύβεται η αλήθεια…

Του Παναγιώτη Πλαφουτζή

Ο Στίβεν Κινγκ, ο διασημότερος συγγραφέας του κόσμου, παρουσιάζει μια αντισυμβατική ιστορία μυστηρίου, η οποία γίνεται το πρόσχημα για ένα μάθημα πάνω στην ηθική της δημοσιογραφίας και την «κατασκευή» ενός θέματος από αμφιλεγόμενα ή ακόμη και ανύπαρκτα στοιχεία.
Το "Παιδί από το Κολοράντο" είναι ένα από τα ανέκδοτα έως τώρα στα ελληνικά έργα του «Βασιλιά» (όπως τον αποκαλούν οι φανατικοί του φίλοι σε όλο τον κόσμο) και πρωτοδημοσιεύτηκε στην Αμερική το 2005 στην κλασική μορφή βιβλίου τσέπης με την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια βιβλία πωλούνταν την εποχή της ακμής των λαϊκών μυθιστορημάτων pulp fiction.
Ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο βιβλίο του «υπέροχου» (Time), «γεννημένου αφηγητή» (Library Journal) Στίβεν Κιγνκ, που δεν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη κανενός πιστού αναγνώστη του μεγάλου αυτού συγγραφέα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Το 1980, ένας άντρας βρίσκεται νεκρός στο νησί Μους-Λούκιτ, στα ανοιχτά της Ακτής του Μέιν. Πάνω του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ταυτότητας. Η αναγνώριση του πτώματος γίνεται ενάμιση χρόνο μετά, από μια σύμπτωση, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς βρέθηκε εκεί και αν ο θάνατός του ήταν ατύχημα, δολοφονία ή κάτι πιο παράξενο... Και αυτή είναι απλώς η αρχή του μυστηρίου.
Τώρα, δυο ηλικιωμένοι δημοσιογράφοι διηγούνται στη νεαρή φοιτήτρια Στέφανι Μακάν, που κάνει την πρακτική της στην εφημερίδα του νησιού, την ιστορία εκείνου του νεκρού –του «Παιδιού από το Κολοράντο», όπως έμεινε να τον λένε. Μια ιστορία γεμάτη κενά, ερωτηματικά, εικασίες και απρόσμενες ανατροπές, με πυρήνα τον ίδιο τον τρόπο που δημιουργούνται οι μύθοι και τη φύση του μυστηρίου.

Αναβιώνοντας το είδος των λαϊκών μυθιστορημάτων pulp fiction που μεσουρανούσαν στην Αμερική από το ’40 ως το ’60, ο Στίβεν Κινγκ διηγείται με μοναδική μαεστρία μια ιστορία για το σκοτάδι που φωλιάζει στην καρδιά του ανεξακρίβωτου και για την ορμή που μας ωθεί να εξερευνούμε το ανεξήγητο...

Stephen King in Greece: Ένα διαφορετικό, ξεχωριστό βιβλίο του King, με ένα σενάριο το οποίο ο ίδιος θα μπορούσε άνετα να μετατρέψει σε μυθιστόρημα. Το ότι δεν το έκανε αποδεικνύει την τάση του συγγραφέα να πειραματίζεται, να ανοίγει νέους συγγραφικούς δρόμους, να ψάχνει καινούρια δημιουργικά μονοπάτια. Ένας συγγραφέας, ανεξάρτητα του πόσο "φτασμένος" μπορεί να θεωρείται, είναι πολύ πιθανό να θέλει να δοκιμάζει νέες ιδέες, πόσο μάλλον ο Stephen King που έχει αποδείξει πως αρέσκεται στην αναζήτηση και την δημιουργία αφηγηματικών προτύπων.
Η ιστορία σχετικά απλή, με ένα μυστήριο, όμως, που καλεί τον αναγνώστη να βρει την λύση, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο προσπαθεί να κάνει και η πρωταγωνίστρια.
Δεδομένο: Το πτώμα ενός άντρα με άγνωστη αιτία θανάτου, σε μια ερημική παραλία. Κανείς δεν φαίνεται να τον έχει δει στην περιοχή και κανείς δεν ξέρει πώς έφτασε ως εκεί. Και το βασικότερο όλων: κανονικά δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί...
Δύο ηλικιωμένοι δημοσιογράφοι εξιστορούν τα γεγονότα στη νεαρή ασκούμενη στην τοπική εφημερίδα τους, η οποία ακούει την αφήγηση και προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, ακολουθώντας τον ορθόδοξο τρόπο σκέψης.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές τα πραγματικά μυστήρια της ζωής ξεπερνούν και την πιο ζωηρή συγγραφική φαντασία. Ένα τέτοιο σενάριο μας παρουσιάζει εδώ ο "Βασιλιάς", δημιουργώντας μια ιστορία δραματική και ανεξήγητη. Παρόλ' αυτά, όμως, το κείμενο είναι ευχάριστο, με πολύ χιούμορ και διαβάζεται μονορούφι.
Μια καλοδουλεμένη ιστορία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε σεμινάριο επίδοξων συγγραφέων, με τίτλο "Πώς δημιουργούμε ένα μυστήριο;". Εδώ, τελικά, δεν έχει τόση σημασία το να δοθεί μια πραγματική "λύση" και μια "απάντηση" στα αναπάντητα ερωτήματα των δύο ηλικιωμένων δημοσιογράφων. Τα ερωτήματα μπορούν να παραμείνουν αναπάντητα ή η λύση στο μυστήριο να μην βρεθεί ποτέ. Σημασία έχει η διεργασία αναζήτησης και περισυλλογής των στοιχείων, οι εγκεφαλικές διεργασίες που θα οδηγήσουν τον ερευνητή στην σωστή κατεύθυνση. Σημασία έχει το... "ταξίδι". Κάτι που και ο Καβάφης το είχε διατυπώσει με τον δικό του τρόπο στην "Ιθάκη" του...
Κριτική: ✰✰✰✰✰✰✰✮✮✮ 7/10

Τίτλος πρωτοτύπου: Colorado Kid
Ημερομηνία έκδοσης: 01/2015
Συγγραφέας: Stephen King
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Άγγελος Αναστασιάδης
Σελίδες: 192
Τιμή: € 6,50
ΙSBN: 978 960 507 077 9
Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς

🔎7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...